top of page
  • Yazarın fotoğrafıOsmanli Naksibendi Hakkani

Sabırsızlığı Nasıl Yeneriz?


BismillahirRahmanirRahim


Soru: Sabırsızlığı Nasıl Yeneriz?

Sabırsızlığı nasıl kontrol altına alırız? Sabırsızlığı, sabırlı olarak yenersin. Bir insanın kalkıp düşünmeden hareket etmesine sebep olan nedir? Nedir nedeni? Şeytandır. Şeytan acele eder. Nefsin bir özelliği de budur; acele edersin, çünkü gaflettesindir. Çünkü nefs hiçbir zaman düşünmek istemez. Şeytan hiçbir zaman düşünmek istemez.

Tabii ki şeytan düşünmeni istemez, çünkü düşünmeye başladığında, kalbini açıyor olursun. Ve İlahi Sesi, Peygamber Efendimiz (asvs)’dan gelen ilahi sesi işitebilirsin. Şeyhinin mübarek sesini işitebilirsin, melekler gelebilir. Bu yüzden sana, “Düşünme, düşünme,” der. Çünkü akıl, imanın bir parçasıdır. İmanın yeteri kadar kuvvetli olmadığında tabii ki acele edeceksin. Çünkü iman, aynı zamanda imanlı olanlara bakıp onları kendine örnek edinmektir. Şeyh Efendi hiç aceleyle bir şey yapar mıydı? Asla. Asla acele etmezdi. Bizler aceleci davranırız. Ancak ona bakıyoruz, ağır ağır, üzerinde durup düşünüyor ve bekliyor. Tek bir küçük şey için yüz tane farklı yol düşünür ve sonrasında da İlahi Huzurdan gelecek olanı beklerdi. Acele davranmazdı. Acelecilik, şeytandan gelir.

Peki bunun nedeni nedir? Buna nedeni şeytandır. Oturuyorsunuz, hangi istikamet üzere olmak istersiniz, Rahmani mi yoksa şeytani mi? Şeytanla beraber olup acele edebilirsiniz. O zaman mahvolup yanarsınız. O kadar. Olacak olan bu. Nefs, ego, düşünmez. Sadece gider. Hoşuna giden ne varsa, yalnızca onu yapar. Peki kim düşünür? Dinine bağlı olan kişi düşünür. Kim düşünür? İmanlı olanlar düşünür. Kim düşünür? Allah’a kul olanlar düşünür. Çünkü Kur’an-ı Kerim’in birçok ayetinde Allah (svt), “Düşünün,” demiştir. Düşünün, düşünün... Düşünmek için durun. Anlayın ve düşünün. Kendi işkembenize göre gitmeyin sadece. Düşünün. Bir süre durup gözlemleyin ve anlayın. Çünkü bizler düşünmek için yaratıldık. Ve akıl, imanın bir parçasıdır. Adem Aleyhisselam’a üç şey getirildi. Allah (svt), Adem Aleyhisselam’a üç nimet bağışladı ve Adem (as)’a, bu üç nimetten, bu üç hediyeden yalnızca birini seçebileceğini söyledi. Allah Akıl, İman ve Hayâyı yolladı. Akıl, İman ve Hayâ. Bu hadise, daha önce akıl ve iman ile ilgili sorulmuş olan, “Akıl ne kadar önemli?” sorusuyla da bağlantılı.

Şeyh Lokman Efendi

Bu nimetler kendisine getirildiğinde, Adem Aleyhisselam aklı seçti. Ona bunları getiren Melek İman ve Hayâya dönüp, “Gitmeniz gerek, artık geri dönmelisiniz,” dedi. Ancak onlar reddettiler. “Dönmeyeceğiz, kalacağız,” dediler. Fakat bu İlahi Emirdir, gitmeniz lazım. sadece bir tanesini seçme hakkı var. İman, “Hayır,” dedi, “gidemem, çünkü Allah’ın bana emri var; nerede Akıl varsa, ben de orada olmalıyım.” Yani aklın varsa, İmanın da orada olacaktır. Daha sonra Melek Hayâya döndü, “O halde sen gidebilirsin. Geri dönmen gerek,” dedi. Ancak o da , “Hayır,” dedi, “çünkü Allah bana emretti; İman neredeyse, Hayâ da oradadır.” Hayânıza bakın. Hayânız yoksa imanınız da yoktur. İmanınız yoksa aklınız da yoktur. O yüzden görüyorsunuz, bir anda çıkıp giden insanlarda bir sorun var. Hayâ sahibi bir insana hiç yakışmıyor. Hayâ gitti, iman gitti, akıl gitti. İğrenç şeyler söylüyorlar, “Bunları söylemeden önce düşündün mü?” diye soruyoruz, “Hayır.” O zaman sen şeytanla dostluk yapıyorsun demektir. Bizim seninle bir ilgimiz yok.

Düşünün. Kim size rol model olacak? Şeyhiniz var. Onun nasıl düşündüğüne bakın. Böyle böyle anlamaya, bağlantımızı kurmaya başlayacağız. Şeyhimizin deryasında anca bu şekilde girebiliriz. Bu şekilde ayak izlerini takip edebiliriz. Bu şekilde fena olabiliriz. İzlenecek adımlar bunlar. Sadece milyarlarca zikr yapıp bir takım hayallere dalarak değil. Böyle bir şey değil. Dediğim gibi, Ehl-i Beyt’in izinden nasıl gideceksiniz? Nasıl onlara sevgi göstereceksiniz? Peygamber (sav)’e nasıl sevgi göstereceksiniz? Sahabe-i Kiram’a nasıl sevgi göstereceksiniz? Aynen Peygamber Efendimiz’in söylediği gibi, zorluklara hazırlıklı olun.

Allah güç kuvvet versin inşaAllah. Sabır diliyoruz inşaAllah. Bilhassa bu mübarek aylarda Allah sabrımızı, imanımızı, aklımızı, hayâmızı arttırsın inşaAllah.

Ve min Allahu Tevfik.

El Fatiha.

Şeyh Lokman Efendi Hz.

Sahibul Sayf Şeyh Abdülkerim El-Kıbrisi'nin (ks) Halifesi

New York

Osmanlı Dergahı

2 Şaban 1438

28 Nisan 2017

251 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page