top of page
  • Yazarın fotoğrafıOsmanli Naksibendi Hakkani

İlk Adımı Atın


BismillahirRahmanirRahim

Soru: Düzenli olarak namaz kılan biri değilim. Ama son zamanlarda namazımı yeniden düzene sokmaya başladım. Garip bir şekilde rahatlık hissediyorum. Hakiki bir imanın binlerce şartı var, o yüzden bunun normal olmadığını biliyorum. Bu da şeytanın tuzaklarından biri mi? Bana rahatlık hissettirerek imanımı arttıracak şeyler bulmamı istemiyor mu?

Hayır, şeytanın sana oynadığı oyun, Allah’a kul olmanın lütfunu hissettiğin halde, zorluk ve şüphe hissediyor olmandır. Çünkü şimdi ibadet ediyorsun ve ruhun bundan çok mutlu oluyor, keyif duyuyor. Çünkü ibadet, zikir ruhun gıdasıdır, onu güçlendirir. Bundan uzak durup, ruhunu aç bırakırsan, nefsini güçlendirmiş olursun. İbadet etmeden geçen uzun bir süreden sonra ibadet ettiğinde, mutlu hissedersin, ruhunun canlandığını, tazelendiğini hissedersin. Şimdiyse şeytan, “Ah, böyle hissetmemen lazım,” diyerek seni yine kandırmaya çalışıyor. Niye ki? Neden sefil bir halde olmamız gereksin ki? Kim diyor bunu? Vahhabiler, “İbadet ederken çok kötü hissetmelisin," derler. O yüzden de, “Gülümseme,” derler.

Rahatlık hissetmelisin. Yerine getirilmesi gereken bin tane şart hakkında endişelenme. Yolculuk ne kadar uzun olursa olsun, bir adımla başlar. Ve Allah (svt), “Bana bir adım at, ben sana on adım atarım,” buyuruyor. Hadis-i Kudsi’de Allah (svt) buyuruyor, “Bana bir adım atana, ben on atım atarım.” Yani hiçbir şey yapmıyorken bir adım attın ve şimdi rahmeti, Allah’ın rahmetini hissediyorsun. Rabbinden razı ol. Bunun doğal olmadığını hissetsen bile, öyle değil. Mühim değil. Mutlu ol. Allah’ın rahmeti altında eziliyormuş gibi hissettiğin için bile ağlamak istiyorsan, ağla. Rabbinin rızası için ağlıyorsun. İçinden, “Yapmacık ağlıyorsun,” dese bile, öyle değil. Allah rızası için ağla. Şikayetçi olduğun için ağlamaktan, ya da saçma sapan şeyler için ağlamaktan iyidir.

O bir adımı at. Ardından diğer şartlar da, şartlar değil de, Allah’a seni daha da yaklaştıracak olan diğer yollar da gelir. Çünkü Allah, bizim ona yakın olmamızı istiyor. “Bana bir adım gelene, ben on adım atarım. Ama bir adım atmazsanız, Ben’i nasıl bulacaksınız? Nasıl bulacaksınız?”

Allah bizim O’nu bulmamızı istiyor. Allah, bizi O’nu bulmamız için yarattı. Allah, bizi çağırıyor. O yüzden bir adım atın ve mutlu olun. Sonra yavaş yavaş diğer şeyleri yapmaya başlayın. Yavaş yavaş. Allah’a yaklaştıracak başka yollar bulun. Acele etmeyin. Acele etmeyin. Üç, dört gün, bir şey yememiş, açlıktan ölmek üzere olan bir adama yapacağınız en kötü şey, ona açık büfe verip, “Şimdi ne istersen ye,” demektir. Onun bütün sistemini altüst eder. Taşıyabilmek için yavaş yavaş ilerlemelisin.

İyi bir işaret bu. Allah (svt) kolaylaştırsın inşaAllah.

Fatiha.

Amin.

Şeyh Lokman Efendi Hz.

Şeyh Abdulkerim El Kıbrısi (ks) Halifesi, Osmanli Dergahi, New York

21 Şevval 1439

5 Temmuz 2018

Sohbetin İngilizce aslına buradan ulaşabilirsiniz.

260 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page