top of page
  • Yazarın fotoğrafıOsmanli Naksibendi Hakkani

Pesimistliğin Üstesinden Nasıl Gelirim?


BismillahirRahmanirRahim

Soru: Pesimistliği ve her olaydan olumsuz şekilde etkilenmeyi bir türlü bırakamıyorum. Bu alışkanlığımdan kurtulmak istiyorum. Bunun üstesinden gelebilmek için hangi yolu izlemeliyim? Henüz herhangi bir Tarikata bağlanmadım.

Eğer hastaysan, doktora gitmek önemlidir. Özellikle de hastaysan ve o ilacı bu ilacı deniyor ancak gerçekten etki etmediğini görüyorsan, mutlaka bir doktora görünmen gerekir. İnsanların manevi hastalıkları vardır. Belki pesimistler veya negatif ya da depresifler. Bir doktora gitmen lazım. Maneviyat doktoruna gitmen lazım. Aynen doktoruna teslim olduğun gibi, manevi doktoruna da teslim olman lazım. Doktorunu sorgulamazsın. Doktor, "Şunu al," der. Bir ilaç yazar ve, "Bunu al. Sana şu ilacı yazıyorum," der. "Bir dakika! Sen ne yazıyorsun bana? Bunun verilmesi gerektiğini nereden biliyorsun!" diye doktorla kavga eden, onu sorgulayan, bağlantısını sorgulayan, her şeyine yargıyla bakan kimse görmedim ben, hayır. Alırsın. Doktora teslim olursun.

Ancak insanlar hiç durmadan manevi doktorlarını sorguluyorlar. O yüzden daha da hastalanıyorlar. Şimdi bunu bırakma sebebin, tüm bunları bırakmanın sebebi ne? Allah'ı bulmak için mi? Hoş geldin. "Yalnızca normal biri olmak istiyorum," diyorsun. Belki biz o hastalığın senin için bir rahmet olduğunu söyleyeceğiz. Çünkü bilmiyor musun, Allah (svt)'nin kulunu sevmediğinin işareti, Kendisini hatırlaması için ona bir diş ağrısı bile vermemesidir. Bu belki de sana bir rahmet. Birçok insanın kendilerini etkileyen hiçbir şeyleri yok, Rablerinden o kadar uzaklar. Yani tüm mesele, Allah rızası için olması. Eğer niyetiniz bu değilse, böyle olmasına niyet edin inşaAllahu Rahman. Sonra da doktoru izleyin. Onu dinleyin.

Hasta kişilere bazen acil servise gitmeleri söylenir. Beklemelisiniz, sabırlı olmalısınız. Bu ülkede sizi acil servise çağırırlar ama acil değildir. Orada üç saat, dört saat, beş, altı saat bekletirler. Acil demek, hemen anında demektir ama sizi altı yedi saat bekletirler. Allah Allah. Çok acayip. Manevi doktorun da sana beklemeni söyleyebilir. Beklemen gerek. Belki de doktor hastahanede kalman gerektiğini söyleyecek. Birkaç gün kalman gerekiyor diyecek. Belki de şu şu zamanlarda şu ilacı alman gerek; bu zamanların dışında alamazsın diyecek. Kendi isteğine göre hareket edemezsin. Sana, "Şu ilacı yalnızca şu kadar gün boyunca alman gerek," diyebilir. Yedi gün boyunca antibiyotik kullanman gerek, derler, değil mi? Atlayamazsın. İki hafta? Yani manevi doktorun sana, "Burada kalman gerek," diyebilir. Kırk gün, yetmiş gün boyunca hiçbir şey yapma. Ben ne mi yapıyorum? Bu hiç mühim değil. Doktorla meşgul olma sen. Sana yaptığını anlayamazsın sen. Herşeyi açıklasa bile anlayamazsın. Tıp doktoru ilaçla ilgili, durumunuzla ilgili her şeyİ açıklasa anlayacak mısınız ki? Tıpkı onun gibi.

Yani size farklı reçeteler yazabilir. Artık sizin sorumluluğunuz o kişiye güvenmektir. Sonra sana, "Kendini bu durumun içinden çıkar. Bir süre burada kalman gerek," diyebilir. Buna uyman gerek. O vakit daha kolay olur. Ancak bunun karşısında durup kavga ettiğin, direndiğin müddetçe senin için daha da zorlaşır. Mevlana Rumi'nin dediği gibi, bir günlük yolculuk yüz yıl sürer. Başka kelimelerle anlatıyorum.

O halde o kişiyi, manevi doktorunuzu izleyin. Kalbiniz her ne yöne çekerse çeksin bir önemi kalmaz. İnsanları kendi yolumuzdan ya da o kişinin bu kişinin yolundan çekmeye çalışmıyorum. O zaman geldiğinde kalbin çekmeli seni. Kararı sen vermelisin.

Allah kolaylık versin. Selam aleykum ve rahmetullah.

Fatiha

Şeyh Lokman Efendi Hz

Sahibul Sayf Şeyh Abdulkerim el Kibrisi (ks) ‘nin Halifesi

Cuma Hutbesi

Osmanlı Dergahı, New York

8 CemaziyelEvvel 1439

26 Ocak 2018

Sohbetin İngilizce aslına buradan ulaşabilirsiniz.

65 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page