top of page
  • Yazarın fotoğrafıOsmanli Naksibendi Hakkani

Kurban Etmek, Kendinizi Feda Etmektir


Soru: Kurban ettiğimiz hayvanın aslında nefsimizi temsil ettiğini Tarikatta olmayan diğer Müslümanlara nasıl açıklayabiliriz?

Kurban kesmenin sadece kurban eti yemek olduğuna inanıyorsunuz yani. Hala daha göbek deliklerinin üstüne çıkamamış, takılıp kalmış insanlara bunu nasıl anlatacaksınız? Peki sen, sen neden yapıyorsun? İçinde hiçbir anlam yok mu?

Neden kurban kesiyorsun? “Ah çünkü bu bir emir.” Emrin de bir manası var. Kurban bir ikamedir. Hz. İbrahim, Hz. İsmail’in uğruna yaparken Cennetten gönderilen koçu hatırlamak için Kurban kesiyoruz. Yani bir manası var. Demek ki kurban ettiğin şey, gerçekten sevdiğin bir şeyi kurban etmenin yerine ikame oluyor. Çünkü Hz. İbrahim (as), Hz. İsmail’i çok severdi. İlk evladıydı. Yani şunu anlamak güç ama, aldığımız o hayvan aslında bizim en çok sevdiğimiz şeyi temsil ediyor.

En çok neyi seviyoruz? Karınız, kocanız veya çocuklarınız olduğunu söylemeyin. Herkes en çok kendisini sever. Hz. İbrahim’in ettiği kurban, en çok sevdiği şeydi. Biz de bunu bu şekilde alıp aynen tatbik ediyor ve Allah'tan, Haccı tamamlamışız gibi, dünyadan yüz çevirdiğimiz kademeleri geçip kendimizi arındırarak, kötü huylarımızdan kurtulmayı diliyoruz. İhramı giyiyor ve artık eski benliğimizi bırakmış olarak bu dünyaya geri dönüyoruz, öyle değil mi? Eski benliğini öldürdün. Öldü o. Ölümü, senin onu öldürmenle temsil edilir. Onu öldüren Allah değildir. Sen kendin yapmalısın bunu. Eğer kurban kesmezsen, Haccın kabul edilmemiş sayılır.

Ancak namaz kılmanın sadece eğilip kalkmaktan ibaret olduğunu, oruç tutmanın sadece aç durmak, Kurban'ın da sadece et yemekten ibaret olduğunu zanneden insanlara bunu nasıl anlatabiliriz? Eğer hala bu noktada takılıyorsanız, olduğunuz yerde kalın. Oturup da sizinle tartışmayacağız. Eğer idrak seviyeniz buysa, budur. Biz de aynen öyle bırakırız. Allah beni affetsin.

El Fatiha

Şeyh Lokman Efendi Hz.

Sahibul Sayf Şeyh Abdülkerim El-Kıbrisi'nin (ks) Halifesi Osmanlı Dergahı, New York

3 Zilhicce 1438

25 Ağustos 2017

Sohbetin İngilizce aslına buradan ulaşabilirsiniz.

165 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page