top of page
  • Yazarın fotoğrafıOsmanli Naksibendi Hakkani

Doğru Yola Nasıl Geri Dönersin?


BismillahirRahmanirRahim

Soru: Doğru yoldan saptım. Kendimce şimdi yeniden geri dönmeye çalışıyorum. Yeniden yanlış yola sapmamak için ne yapmam gerek? Doğru olan ne? Sırat-ı Müstakim’e yeniden girebilme gücünü nasıl bulabilirim?

Dediğim gibi, önceden sağlıklıydın, hastalandın ve tekrar sağlıklı olmak istiyorsun. Diyorsun ki, daha da hastalanmadan önce ne yapmam gerekir. İlk önce doktora gidersin. “Doktor da şunları şunları yapıyorsun, o yüzden hastalanıyorsun,” der. “Onları yapmayı kes.” Ardından, “Bunları bunları yapman gerek; senin ilacın bunlar,” der. Ve ne kadar ciddi olduğuna göre, “Şu kadar süre boyunca kimseyle konuşma. Çantanı toplayıp hastaneye gideceksin. Hiç kimse seni görmeye gelemez.” Öyle değil mi?

Ruhun belli hastalıklarında da bu aynen böyledir. Ama insanlar aklını yitirmiş. “Ne bu böyle! Kimseyle konuşamaz mıyım?” Şeyh, “Gerek yok. Şu anda şöyle bir hastalığın var. Kimseyle konuşmamalısın,” diyor.

“Bu ne böyle? Bana kimseyle konuşamayacağımı mı söylüyorsun? Kimse beni görmeye gelmez mi?” diyorlar.

“Sana hastalık bulaştırabilirler.”

“Hayır,” diyorlar, “inanmıyorum!” Ama doktor söylediğinde inanıyorsun? Artık karantinadasın, yoğun bakım altındasın. Gözetim altındasın, herkes istediği zaman seni görmeye gelemez. Günde beş defa doktor tarafından ziyaret edileceksin.

Yani geri gidebilme gücünü bulabilmek için, öncelikle o güce sahip birini bulman lazım. Eğer, “Güç benden geliyor,” dersen, o zaman zorlaşır. Allah yardım gönderecek. Anlayın, Allah yardım gönderiyor, birini gönderiyor . O kişi, o insan geldiği zaman, ona tutunman lazım. “Hayır; benden gelmesi gerekiyor,” diyemezsin. Nereden gelecek? İp senden mi gelecek? Kendini bir kuyuya attın sen. Şimdi ip sana gönderildi. Allah sana bir şey gönderiyor ve “Hayır, almayacağım,” diyecek kadar gurur yapıyorsun, öyle mi? Yapma. Daha da batarsın. Senin kötülüğüne olur.

Yani gücü olan insanları bul. Kimliği olan kişilerle beraber zaman geçir. Sizden hiçbir ücret istemeyenlerle birlikte olun. Salihler, sizden hiçbir şey istemezler. Doğru yol üzerinedirler ve yolda ileri geri nasıl yürüneceğini bilirler. “İlgini çektiyse gel,” derler. “Çünkü yol çok tehlikeli ama ben yolu biliyorum,” derler. Eğer geçmeden önce, “Bana şunu bunu ver,” deyip bir şey isterlerse, onu takip etmeyin. Bu Allah’ın mübarek emridir. Hatta Efendimiz (asvs)’ın Hadisidir:

“Allah yolları tıkayan ve geçmek için ücret isteyenlerden nefret eder.”

Çok ağır bir Hadis aslında, insanların şimdi yanlış anlamalarını istemiyorum. Yani bir kere böyle yapmaya başladığında, güç gelir. Ama o kişiye karşı inat inatçı olamazsın; doktora karşı, hemşirelere karşı inatçı olamazsın. Eğer inatçılık edersen, daha da hastalanırsın.

Nasıl isterseniz inşaAllah.

Allah kolaylık versin.

Fatiha

Şeyh Lokman Efendi Hz.

Sahibul Sayf Şeyh Abdulkerim el Kibrisi (ks) ‘nin Halifesi

Osmanlı Dergahı, New York

11 Rebiül Ahir 1439

29 Aralık 2017

70 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page