BismillahirRahmanirRahim
Soru: "Lokman Efendi, neyin bizim için gerekli olduğunu öğrenmemiz gerektiğini belirtti. Neyin bizim için olduğunu nasıl bilebiliriz?"
Her mürid, muradını arar. Size sırrınızı veren kişi, sebep olan kişiyi. Size gerekli olan ne? Bu senin ne kadar istediğine bağlı. Senin için olanı gerçekten istediğini söylüyorsan, o zaman o ilim Çin'de bile olsa gidip onu alırsın. Fakat senin için olan şeyle ilgileniyorsan, ancak önünde aşamadığın engeller varsa, o zaman, "Oraya bakmana gerek yok," deriz. Önünde her ne varsa, ne iş yapmamız gerekiyorsa, sahip olduğun sorumluluklar neyse onlara odaklan.
Çok iyi bir okula, dünyanın en iyi okullarından birine seçilmiş olabilirsin, en iyi öğretmenlerden ders alıyorsundur. Öğretmenlerin de şu eğitimden geçeceksin, derler. Şundan alıp, sana lazım olan şeyi yapacaksın. Okula girmek, sadece okula kabul edilmek bir şey değildir. Derslere katılman gerek. Derslere katılman da bir şey değildir. Sınıfı geçmen, mezun olman gerek. İşe girmediğin takdirde okulu bitirmen de bir şey ifade etmez. Yani şimdi Şeyhimizi bulduğumuzu söylüyorsak bile, orada senin için ne olduğu, aynı zamanda ne kadar istediğine bağlıdır. Eğer istiyorsan, bizim örnek aldığımız kişiler kimler? Sahabe-i Kiram. Hutbedeki Hadis-i Şerif'te söylediği gibi, bu kişiler, Sahabe-i Kiram her şeyi bırakmışlardı. Aralarında aile bağı yoktu; birbirlerini Allah rızası için seviyorlardı. İşte Allah Dostları bu kişilerdir. Eğer bunun bedeli insanlar için çok ağır geliyorsa, o zaman önünüzde yapmanız gereken her ne varsa, dediğim gibi aileniz şu bu, bu sorumlulukların hepsini yerine getirmeniz gerekiyor —ki zaten herkes de yerine getiriyor. Geldiğinizde bu sorumlulukları yerine getirmeyeceksiniz demiyorum. Bu sorumlulukları yerine getirecek ve onların üstüne de başka şeyleri ilave edeceksiniz. Onların üstüne de başka şeyler; sürekli olarak.
Bazıları için bedeli çok ağır, çok zor. Anlıyoruz ve, "Gerek yok, sen bağlantını sıkı tut ve yoluna devam et," diyoruz. Fakat şunu da anlayın, bağlantınızı güçlü tutmak demek, sohbeti alıp hayatınıza uygulamak demektir. Birçokları dinliyor ama sohbeti gerçekten hayatlarına uygulamıyorlar. İnsanları zorlamak için, bir şey demek için değiliz burada. Nasıl isterlerse. Ama şimdi kendini sohbeti gerçekten dinleyenlerle kıyaslayamazsın. Uzakta olman ya da burada fiziksel olarak karşımda duruyor olman fark etmez; sohbeti dinleyip de bunu hayatına geçirmiyorsan, sohbeti alıp hayatına uygulayanlarınkinden çok farklı olur. Bir defa bunu yapmaya başladın mı, onun içinde senin için ne var anlamaya başlarsın. Yavaş yavaş buna doğru ilerlemeye başlarsın. Bu planda benim yerim nedir, anlamaya başlarsın. Bütün Sahabe-i Kiram, Dergah içerisindeki, Resul-i Ekrem Efendimiz (asvs)'ın Dergahı'ndaki yerlerini anlamıştı.
Hayr inşaAllah. Allah kolaylık versin.
El Fatiha.
Şeyh Lokman Efendi Hz.
Sahibul Sayf Şeyh Abdulkerim el Kibrisi (ks) ‘nin Halifesi
Osmanlı Dergahı, New York
25 RabiulAhir 1439
January 12, 2018
Sohbetin İngilizce aslına buradan ulaşabilirsiniz.
Comments