top of page
  • Yazarın fotoğrafıOsmanli Naksibendi Hakkani

Nasıl kendimizi 'Allah'ın Halifesi' makamına göre yönlendirebiliriz?


Soru: Bu dünyaya Allah’ın Halifesi olarak gönderildiğimizi söylediniz. Nasıl kendimizi bu makama bağlı kalarak yönlendirebiliriz?

BismillahirRahmanirRahim

Allah’ı temsil edenlerin etrafında ol ve onlardan öğren, o zaman nasıl kendini o makama bağlı kalarak yönlendireceğini öğrenirsin. Onlar hakkında okuyarak değil. Onlarla birlikte olarak. Allah’ın (svt) Kuran’da söylediği gibi; “Salihlerle birlikte olun.”

Allah bize Salihlerden olmamızı emretmiyor; çünkü O, çok zayıf olduğumuzu biliyor. O; “Salihlerle birlikte olun.” diyor. Salihlerle birlikte olmak, nefsini dışarıda bırakmak demektir. Nefsini uzakta tut. Onların huzuruna kabını boşaltarak gel, onların huzuruna kibrini bırakarak gel. Öğren. Anladığın ve anlamadığın ne varsa al. Hoşlandığın ya da hoşlanmadığın ne varsa al. Çünkü onlar Allah’ın vekili. Kimdir Allah’ın vekilleri? Onlardan 124.000’i her zaman yeryüzünde yaşamıştır. Onlar Allah Dostu’dur ve onların her birisi, Allah’ın yeryüzüne gönderdiği Peygamberin makamındadır. Sana gönderilmiş olanı bul. Sana gönderilmeyen bir şeyi hedeflemeye çalışma. İnsanlar ne ararsa, sadece onu bulacaklardır.

Bizler Şeyh Efendi’nin yolunu Evliya olalım diye izlemiyoruz. Şeyh Efendi’nin huzuruna gelip, ‘Nasıl Allah Dostu olacağımızı öğret bize’ demedik biz. Bu tamamen kibir ve inatçılığın göstergesidir. Geldik ve Şeyhimizi gördüğümüzde anladık ki, o bizim Büyük Şeyhimiz; anladık ki biz Peygamber Efendimiz’i (sav) temsil edene bakıyoruz, bizim için gönderilmiş olana. Şeyhimiz bize neyi vaat ediyor? Aradığımız şeyi mi? Evet öyle. Al öyleyse. Şeyhimiz bize neyi vaat ediyor? Bize kul olmayı vaat ediyor. Allah dostu değil, arif değil, alim değil, Abdullah olmayı; böylelikle kul olmanın ne demek olduğunu öğreniyoruz. Önce şunu öğreniyoruz; biz Abdullah mıyız? Aslında, hepimiz kuluz, kul olarak yaratıldık; ama henüz Allah’a kul olmadık. Allah’a kul olanlar kimlerdir? Peygamberler ve Evliyalar, onlar Allah’ın kullarıdır. Biz, bizler hala Şeytana kulluk ediyoruz. Bizler hala dünyaya kulluk ediyoruz. Henüz bilmiyoruz. Biz hala nefsimize hizmet ediyoruz. Hala arzularımıza hizmet ediyoruz. Çoğunluğun yaptığı da bu... Her gün uyanıp; ‘Nasıl bugün arzularımı gerçekleştirebilirim?’; uykuya dalıp, rüyalarında, ‘Yarın nasıl arzularımı gerçekleştirebilirim?’

Şeyhimiz öncelikle bizim anlamamızı sağlıyor: Bak, iyi ama anla; şimdi öncelikle kime hizmet ediyorsun? Şu an kime hizmet ettiğini anlamıyorsan, Allah’a hizmet edemezsin. Önce şu an hizmet ettiğin ilahtan kurtulman gerek, o zaman Allah’a hizmet etmeye başlayabilirsin. Eğer şu anda hizmet ettiğin ilahtan kurtulmuyorsan ve kurtulmak istemediğini söylüyorsan, ama hem de ‘Allah’a hizmet etmek istiyorum’ diyorsan; o zaman şirk yapıyorsun demektir. Anladın mı? Önce hizmet ettiğin o ilahtan kurtulman gerek. Birçoğunun hizmet ettiği şey nefsleri. Bundan kurtulun. O ilahtan kurtulun. ‘La ilaha’ dersen, ‘illa Allah’ gelecek. İlla Allah, zaten Allah yolunda olanların imanına göre gelecek. ‘La ilaha’, bizim yolumuz. Onların (EvliyaAllah) yolu değil. İlah'a ‘Yok’ demek, bize mahsus. Onlara (EvliyaAllah) değil. Anladın mı? Sonra onlar, bizim neye hizmet ettiğimizi ve ondan nasıl kurtulacağımızı, yavaş yavaş anlamamızı sağlayacaklar; ‘illaAllah, illa Allah, Allah, Allah, Allah, Allah’ O zaman bilirsiniz; Allah’ın adamını, EvliyaAllah’ı, Ricalullah’ı gördüğünüzde; size ‘Allah, Allah, Allah’ı hatırlatır. Ve her zaman onlarla olmak isteriz; çünkü sadece onlara yakın olduğumuzda, Allah’ı hatırlarız. Onlardan uzaksak, Allah’ı çok fazla hatırlamayız, kendimizi daha çok hatırlarız; arzularımızı, şeytanımızı, bu dünyayı hatırlarız.

Bu yüzden Sohbet çok önemli. Sohbette olmak, size Allah’ı hatırlatır. Öyleyse o kişiyi bulun. Onunla olun inşaAllah. O zaman öğrenmeye başlarsınız. Bu sadece ayaklarımızın kıyıda biraz ıslanması. Daha hiçbir yere gitmedik bile. Bunun ötesinde ne olduğunu bilmeye ihtiyacımız da yok. Sadece her şeyi bırakmaya ihtiyacımız var, suya emniyetli bir şekilde girebilmek için; böylelikle suda batmamış oluruz. Onlar bizi suda nereye götürürlerse, su bizi nereye sürüklerse, nasıl teslim oluyorsak öyle; o kimse, okyanus kendi sırlarına sahip. Sadece orada kalarak...

Ve min Allahu Tevfik. El Fatiha.

Şeyh Lokman Efendi Hz.

Sahibul Sayf Şeyh Abdülkerim El-Kıbrisi'nin (ks) Halifesi

New York Osmanlı Dergahı

3 Cemaziyelahir 1438

2 Mart 2017

97 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page