top of page
  • Yazarın fotoğrafıOsmanli Naksibendi Hakkani

Unutkanlığın Üstesinden Nasıl Gelirim?


BismillahirRahmanirRahim

Soru: "Genel olarak bir unutkanlık sorunum var. Sohbetleriniz esnasında ne kadar dikkatimi vermeye çalışsam da, sohbet bittikten hemen sonra pek fazla bir şey hatırlamadığımı görüyorum. Bunun sebebi nedir? Ve nasıl bu sorunun üstesinden gelebilirim?"

Sorun, senin unutkan olman. Bunu düzeltmenin yolu da unutmamaktır. Ağırdan al. Bir anda yüklenme. Yemek yemek istediğinde, diyelim ki önünde bir bütün tavuk duruyor, tutup da hepsini bir anda yutamazsın. Az bir parça alıp ağzına götürürsün, çiğnersin ve ancak sonrasında yutabilirsin. Her şeyi bir anda almaya çalışma.

Seninle ilgili şeye bak. Çok fazla şeyi aklında tutamadığını biliyorsan, o zaman tek bir şeyi al. On tane şeyi aklında tutmaya çalışma. Her cümleyi çok önemliymiş gibi düşünme, tamam elbette ki her cümle önemli ama eğer hiçbir şey hatırlayamıyorsan, zaten hiçbir şeyin aklında kalmadığını da kabul etmiş oluyorsun. Güzel, şimdi bu sohbeti izliyorsan, o zaman tek bir şeyi tut aklında inşaAllah. Tek bir şey. Bütün akşamdan, tüm bu konuştuğumuz süreden tek bir şey al. Eğer Hoca’nın söyledikleri arasından hatırladığın şey buysa, sadece onu tut aklında ve bütün akşamdan aklında kalan yalnızca o olsun. O kadarı yeterli. Anladın mı?

Dediğim gibi, eğer sohbetin içinde değilsen, kendini oturmak için, izlemek için, dinlemek için ve sohbetin içinde düşünmek için eğitmiyorsan, eğer kendini bunları yapmak için eğitemiyorsan Şeyhin yanında ne kadar zaman geçirmiş olduğun, Evliya’nın yanında ne kadar durduğun, Peygamber’le ne kadar kalmış olduğun fark etmez, hiçbiri aklına kazınamayacak. Hiçbir şey kalmayacak. Çünkü hala nefsinle dinliyorsundur. Her şey etrafında dönüyor, sen de güya dinliyorsun ama hiçbir şey kalmıyor. Artık öğrenmen gerek. Belli bir disipline sahip olman gerek. Seni ilgilendiren birçok şey var, kendini geri çekip tek bir şeyi alman gerek, “Tamam,” diyeceksin, “bu gece bundan bahsediyor. Sadece bir şeyi tut aklında.” Yalnızca bunu yaparak bile bir adım atmış oluyorsun.

Unutkanlık, çok fazla düşündüğün için olur. Saçma sapan bir dolu şey dönüyor etrafında, bu sefer neyin önemli neyin önemsiz olduğu arasında bir ayrım yapamıyorsun. Ama bunu başarabilmek için, dediğim gibi, disiplin şarttır. Eğer disipline olmayı öğrenmek istiyorsanız, Dergahımıza gelebilirsiniz. Buyurun hoş gelin. Birazcık disiplin öğreneceksiniz. Disiplini YouTube videoları izleyerek veya kitaplar okuyarak öğrenemezsiniz.

İnşaAllah kabul olur.

Selam Aleyküm ve Rahmetullahi ve berakatühü.

Şeyh Lokman Efendi Hz.

Sahibul Sayf Şeyh Abdülkerim El-Kıbrisi'nin (ks) Halifesi

New York Osmanlı Dergahı

25 Safer 1438

25 Kasım 2016

141 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page