top of page
  • Yazarın fotoğrafıOsmanli Naksibendi Hakkani

Berat Kandili’ne Nasıl Hazırlanabiliriz?


BismillahirRahmanirRahim

Önce Mirac Kandili’ne hazırlanmalısın. Berat, hesapların yapıldığı gecedir. Onlar seni hesaba çekmeden önce, sen kendini hesaba çek. Geçen seneki Berat’tan bu Berat’a kadarki dönemde nasıldın? İyileştirilmesi gereken amellerin nelerdi? Hala nerelerde takılıyorsun? Neler başardın ve nerelerde gelişme gösterdin? Hangi tarafları biraz daha geliştirmek istiyorsun? İmanına bak. İmanını nasıl daha çok kuvvetlendirirsin? İmanını güçsüzleştiren şeyler neler?

Berat Gecesi’ne böyle hazırlanırsın. Herhangi bir terslik, herhangi bir kusur olduğunda “estağfirullah” der ve daha iyi olmaya niyet edersin. Sessizce otur. Biraz tespih çek. Tefekkür et. Anla. Kalbini bu şekilde okursun. Kalbinin derinliklerine bak ve anla. Ve bir kişi ne kadar fazla anlarsa, o kadar mütevazi olur. Daha kibirli ya da daha inatçı olmaz. Daha alçakgönüllü olur. Öyle ki, biri ona kendisi hakkında ters bir şey dese ve o bunun doğru olmadığını bilse bile, bunu kendisi için bir uyarı olarak alır. Geri saldırıya geçmez. Anlıyor musun?

Sahibul Saif Şeyh Abdülkerim Efendi ve Halife Lokman Efendi

Bizim de yaptığımız şey bu. Oturup yıllarca Şeyhimizin bize verdiği sohbetleri dinliyoruz. Bazı çok akıllı insanlar “Aynı şeyleri söyleyip duruyorlar,” diyor. Elhamdülillah. Hak her zaman aynı olmalıdır. Her zaman aynı şeyleri tekrar edelim. Çünkü hiçbir şey “La ilahe illallah” kelimesinden daha üstün değildir. Onun ne başı ne de sonu vardır. Ve sohbette her ne konuşuluyorsa, La ilahe illallah’a işaret etmelidir. Bu sebeple bizim hoşumuza gidiyor. Ve akıllı olan bir kişi, küçük işaretlerin ardından büyük bir bilgeliğin yayıldığını görür. Ona büyük şeyler gösterilmesine ihtiyacı yoktur. Küçücük bir işaret alır ve onun ne olduğunu bilir, kendisi anlar. Ve bir kere keşfedip anladınız mı, o zaman iddiada bulunabilirsiniz. Her şey apaçık bir şekilde meydana çıksa, gözünüzün önüne serilse de reddedebilirsiniz. Fakat işaretler orada, inatçılık yapmamalıyız. İşaretleri dikkate almalıyız.

Receb Ayı’nın günlerinde, Mirac’ın yaklaştığı, Berat Gecesi’ne doğru giden şu günlerde oturun ve samimi olun. O vakit inşaAllah iyi olursunuz.

Ve min Allahu Tevfik.

Fatiha.

Selam aleykum ve rahmetullah

Şeyh Lokman Efendi Hz.

Sahibul Sayf Şeyh Abdülkerim el-Kıbrısi el-Rabbani (ks) Halifesi

Osmanlı Dergahı, New York

8 Receb 1437

15 Nisan 2016

85 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page