top of page
  • Yazarın fotoğrafıOsmanli Naksibendi Hakkani

"Gerçekten imanlı olabilmek için ne yapmak gerekir?"


BismilahirRahmanirRahim

İhlas sahibi olmak. Eğer inançlı biri olmak, mümin olmak istiyorsan, yapman gereken ilk şey samimi olmak. İhlaslı olmak. Samimi olmak zorundasın. Dürüst olmalısın. Gerçek olmalısın. Samimi olmak için ne yapabilirsin? Bir yere sessizce otur. Sadece sen ve Rabbin var… O’na kalbini aç. O’na samimi ol. Davranışlarına bak, niyetine bak ve samimi ol. Oyun oynama. Kelime oyunları da oynama. O’nu kandırmaya çalışma, hiçbirini yapma. Sadece sen ve Rabbin var. Her şey açık... Önce kendini, nerede olduğunu ve kim olduğunu anladığında; o zaman Rabbinin kim olduğunu anlayabilirsin ve gerçekten mümin olursun. Çünkü insan, nerede ve kim olduğunu anlamaya çalıştığı zaman; samimi olmayı denediği, “Ben kimim? Neden tüm bunları yapıyorum? Amacım ne? Neyi başarmaya çalışıyorum? Neden insanlara bu şekilde konuşuyorum? Neden bu kadar zaman, bu kadar para harcıyorum?” dediği ve kendini sorguladığı zaman, Allah o kişiye cevap vermek için mutlaka birini yollayacaktır...

Kendini sorguladığın zaman, inandığın, inanmayı denediğin zaman; her şekilde Allah sana bir dostunu yollayacaktır. Allah o dostuna diyecek ki, “Orada biri beni arıyor, onu bul ve ona yardım et. Ona beni bulması için yolu göster.” İşte o zaman sana kendini keşfetmeni sağlayacak ve sana Rabbini tanıtacak biriyle tanışırsın. Ve o sana, “Senin için yolculuk başlamak üzere, ben tüm hayatım boyunca, bu yolda yürüdüm. Eğer istersen, bu yolculukta nasıl yürüneceğini, nasıl tehlikeli yerlerden sakınılacağını, nasıl kestirme yolları bulacağını, nasıl hedefe ulaşılacağını ve imanlı olacağını sana gösteririm.” diyecek.

Rehbere ihtiyacın olduğunda, Allah’a güvenmeden önce, O’nun sana yolladığı rehbere güvenmelisin. Bir insan için bu, onun yapıp yapabileceği en zor şeydir; tamamen güvenmek, kendini başka birine teslim etmek… İnsanlar bunu nefisleriyle her gün yapabiliyor, ama bu ruhları için olduğunda, teslim olmak onlar için imkânsız hale geliyor. İnsanlar bunu nefisleri için yapabiliyorlar. Nefislerini sevdikleri zaman, ona teslim oluyorlar. Nefislerinde boğuluyorlar. İnsanlar bunu dünya için yapabiliyorlar. Metroya bindiğinde asla şoförün kim olduğunu sorgulamıyorsun. “Şoför kaç yaşında? Yeterlilik belgesi var mı? Ne kadar süre eğitim aldı?” Hiç sormazsın bile. Sadece ona teslim olursun, değil mi?

Hayatında yaptığın her şeyde, aslında kendini teslim ediyorsun. Ama en önemli kişiye; seni Rabbine, varacağın yere götürecek olana geldiği zaman bir sürü şüphe duyuyorsun. Bir sürü soru soruyorsun. Birden, tek bir adım bile atmadan, her ince detayı sorgulamaya başlıyorsun. Peki, bu neden oluyor? “Çünkü birçok kişi bu şekilde kandırılıyor.” diyeceksin. SubhanAllah. Bu dünya tarafından kandırılmayan bir tek kimse var mı? Bu dünyanın insanları tarafından kandırılmayan bir tek kişi var mı?

Şeyhimiz(ks) diyor ki, “Samimi olup, Rabbini bulmaya çalışan kimse, yanlış bir kimseyi izlese bile fark etmez. Onlara sadece birini izledikleri için rahmet ulaşır. Allah o yanlış kişiyi alıp, yerine doğru olanını verir.” Ve bu tarih boyunca tekrar tekrar yaşanmıştır…

O zaman samimi ol. Samimiyetle birini izle. Allah söylüyor, “Salihlerle birlikte olun.” Dürüst kişilerle birlikte olun. Onlarla olun, onlarla zaman geçirin, onları dinleyin, onları izleyin. Onlara itaat edin, onlara yardım edin. İşte o zaman sende Salihlerden olursun. Allah bizi affetsin inşaAllah.

Fatiha…

Şeyh Lokman Efendi Hz. Sahibul Sayf Şeyh Abdülkerim el Kıbrisi (ks) Halifesi

29 Ağustos 2015

Osmanlı Dergahı, New York

40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page